Boris en Laska in Frankrijk

Het is inmiddels twee jaar geleden dat de Steller zeeleeuwen Boris en Laska uit het Dolfinarium naar Marineland, Antibes in Frankrijk verhuisden. Boris en Laska zijn twee volwassen mannetjes en verhuisden naar Frankrijk omdat zij sterk genoeg werden om de harembaas Adak uit te kunnen dagen.

Marineland Antibes is een groot zeezoogdierenpark aan de Cote D'azur in Frankrijk  met orka’s, tuimelaardolfijnen, verschillende soorten zeeleeuwen, zeeberen, zeehonden, pinguïns en vele soorten haaien en vissen. Een park met een grote collectie zeezoogdieren en dus voor de crew van Dolfinariumweb de moeite waard om eens een kijkje te nemen in dit zeezoogdierenpark.

  • Dierprofiel
Boris is een volwassen mannetje, geboren in 1992 en zoon van oud harembaas Bart. Hij is gecastreerd in het Dolfinarium om te voorkomen dat hij andere vrouwtjes zou bevruchten. Boris is blind aan één oog en is daardoor vermoedelijk ook wat minder oplettend en gemotiveerd tijdens de trainingen en shows. Boris zou je eigenlijk de luilak van de twee kunnen noemen omdat hij soms liever een dutje doet op de kant dan meedoet aan de shows. Laska is een volwassen mannetje, geboren in 1999 en zoon van harembaas Adak. Laska is de meest enthousiaste en gemotiveerde van de twee. Hij is erg oplettend tijdens de shows en trainingen en doet actief mee. Met zijn dikke nek en grote manen is hij ongetwijfeld de indrukwekkendste van de twee.

 

  • Verhuizing


Op 15 oktober 2007 verhuisden Boris en Laska uit het Dolfinarium in Harderwijk naar Marineland Antibes in Frankrijk. Voordat de dieren vertrokken naar Frankrijk moesten zij eerst plaats nemen in een grote verhuiskooi. Maanden voor de verhuizing zijn de dieren getraind plaats te nemen in de kooi en rustig te blijven zitten. De dieren werden op een vrachtwagen geladen en gingen een reis tegemoet waarbij ze maarliefst 1390 kilometer moesten afleggen voordat ze aan zouden komen in hun nieuwe onderkomen. Onderweg werd er regelmatig gepauzeerd met om de dieren te controleren op gezondheid, nat te houden en de nodige vis te voeren. Na een reis van meer dan 13 uur arriveerden Boris en Laska in hun nieuwe onderkomen en betraden een speciaal voor hen verbouwd verblijf.


  • Huisvesting


Achter de het showbassin van de Californische zeeleeuwen bevindt zich het bassin van Boris en Laska. Dit bassin dat eerder werd bewoond door onder andere een groep zeehonden is omgebouwd tot een bassin voor Stellerzeeleeuwen. Met een diepte van ongeveer 3 meter,  echt (gekoeld) zeewater, een kleine glaswand en een separatie verblijf ziet dit verblijf er prima uit voor Boris en Laska. Het is ook mogelijk het verblijf door midden te delen om de dieren van elkaar te scheiden voor een langere tijd.
Op verschillende plekken in het bassin liggen rotsblokken waar de dieren op stationeren, hun gedragingen op uitvoeren en vanaf springen.

  • Show en training


Twee keer per dag wordt er een 15 minuten durende show gehouden met beide dieren. Een show met veel gedragingen die afwisselend van elkaar getoond worden. Er worden salto’s aan de dieren gevraagd die er enigszins spectaculair uit zien omdat beide dieren erg groot zijn en met veel water en geweld uit het water komen. Verder worden er veel dezelfde gedragingen gevraagd als in het Dolfinarium zoals; zwaaien, achtervin optillen en van een rots af springen. In Marineland is ze nog bijgeleerd te zwaaien in het water, zwaaien met hun achtervinnen in het water en ronddraaien in het water. De shows worden erg actief uitgevoerd en met een hoog tempo achter elkaar worden de dieren bezig gehouden.

Naast twee shows in het laagseizoen worden de dieren in de ochtend en in de namiddag ook nog getraind. Allemaal hands off  training net zoals in het Dolfinarium, wat inhoud dat de dieren getraind worden op afstand vanachter het stroomdraad. Dit omdat Stellerzeeleeuwen aggressief kunnen worden als mensen hun terretorium betreden. Tijdens deze trainingen wordt er getraind met een target en wordt er gezondheidstraining gedaan net zoals in het Dolfinarium. De gezondheidstraining gebeurt ook op afstand en achter een bord waar de dieren hun hoofd door steken en waardoor er zo door getemperatuurd kan worden of het gebit gecontroleerd kan worden.

Tijdens de trainingen wordt er net zoals in het Dolfinarium nog de Nederlandse woorden ‘oké’, ‘goed zo’ en ‘kom op’ gebruikt. Als een gedraging goed wordt uitgevoerd wordt er op een trainingsfluitje geblazen, terwijl in het Dolfinarium nog bij alle vinpotigen het woord ‘oké’ wordt gebruikt.

  • Veranderingen


De grootste verandering is ongetwijfeld de temperatuur. Met een gemiddelde temperatuur van 15 °C in de winter en een gemiddelde temperatuur van 29 °C in de zomer is het een stuk warmer voor de dieren. Verder wordt er bij de trainingen niet meer het woord ‘oké’ gebruikt maar wordt er op een trainingsfluitje geblazen als goedkeuring voor de gedraging.
Een verdere verandering is de dat de dieren alleen met elkaar leven en dus niet meer in een grote sociale harem leven.

  • Toekomstplannen


Door één van de trainers werd verteld dat er geen plannen bekend zijn om het verblijf groter te maken of te verbouwen. Wel vertelde zij dat men bezig is een Stellerzeeleeuw vrouwtje uit Japan te halen.

 

  • Foto's


Deze special is gebaseerd op een bezoek op 22-23 februari 2010.

Met speciale dank aan David Verhagen - Vinpotigen.nl.