Bruinvis met jong gestrand op Texel

 

Twee bruinvissen spoelden woensdagmorgen aan bij Paal 17, een moeder en haar pasgeboren jong.

 De gealarmeerde dierverzorgers van Ecomare gingen er meteen heen met de bruinvisbrancard om de dieren zo snel mogelijk bij SOS Dolfijn te krijgen.

 

Op het strand bleek dat de vinders hadden geprobeerd beide dieren terug in het water te duwen. Het kalf zwom daarop weg, maar het moederdier bleef achter in de branding.  De volwassen bruinvis is naar Ecomare gebracht, vanwaar hij naar de overkant is vervoerd. Onderweg naar SOS Dolfijn is zij helaas overleden. Naar het kalf wordt nog uitgekeken, omdat het alleen in zee geen overlevingskansen heeft.

De laatste jaren stranden er 5 tot 10 levende bruinvissen per jaar op de Nederlandse kust. Bruinvissen zijn helemaal aangepast aan een leven langs de kust. Wanneer een bruinvis levend op het strand terecht komt, is er altijd iets aan de hand. Het kan zijn dat het dier gewond, ziek of verzwakt is of dat het om een jong gaat dat zijn moeder kwijt is geraakt. Omdat een bruinvis nooit ‘zomaar’ aanspoelt heeft direct terugzetten geen zin.

Bruinvissen die levend stranden, gaan daarom altijd zo snel mogelijk naar SOS Dolfijn in Harderwijk. Daar zijn alle voorzieningen aanwezig voor de professionele opvang van deze zeezoogdieren.