Bruinvis Renske opgevangen door SOS Dolfijn

Op deze stormachtige dag vinden twee trimmers op het Noordhollandse strand, nabij Schoorl, een levende bruinvis. De vinders nemen contact op met Ecomare. Zij alarmeren op hun beurt Stichting SOS Dolfijn. De melding komt rond half tien in de ochtend binnen in het opvangcentrum. Waar op dat moment intensieve zorg verleend wordt aan bruinvis Eva, zij strandde twee weken eerder en haar toestand is nog vrij kritiek.

Onmiddelijk wordt de dolfijnambulance gereed gemaakt voor vertrek en wordt een team samen gesteld om de gestrande bruinvis op te gaan halen.

Stichting SOS Dolfijn heeft langs de hele kust contactpersonen welke weten wat te doen wanneer een levende bruinvis wordt gevonden op het strand. Terwijl de dolfijnambulance door de storm op weg gaat, gaat iemand van het netwerk naar het strand om zich over de bruinvis te ontfermen. Hij neemt de bruinvis mee naar zijn huis en verzorgd deze in zijn voortuin totdat het team van SOS Dolfijn arriveert.

 

Het blijkt te gaan om een volwassen vrouwtjes bruinvis. Ze is 155 cm lang en ziet er redelijk goed uit. Ze heeft de naam Renske gekregen, vernoemd naar de vrijwilligster welke haar gedurende het transport terug naar Harderwijk heeft verzorgd. De komende dagen zal onderzoek moeten duidelijk maken wat Renske mankeert.  Bruinvis Renske verblijft in een bassin samen met bruinvis Eva. Beide dieren reageren goed op elkaar.