Documentaire orka Morgan in de maakt

TENERIFE - Er komt een documentaire over orka Morgan. De film wordt begin volgend jaar uitgebracht. Het Dolfinarium in Harderwijk heeft productiemaatschappij Bluedrop opdracht gegeven het wel en wee van de jonge orka vast te leggen.

Het idee om de episode-Morgan te documenteren, ontstond al vrij snel nadat het dier was opgevangen in Harderwijk. "We hadden natuurlijk al vlug door dat er iets heel bijzonders aan de gang was. In de 46-jarige geschiedenis van het Dolfinarium is het immers nooit eerder voorgekomen dat een orka is gered, opgelapt en uiteindelijk is getransporteerd naar een ander zeedierenpark. Dit is een gebeurtenis die het park zich over vijftig jaar nog steeds herinnert."


De documentaire begint met de redding van de orka, op 23 juni 2010. Medewerkers van het Dolfinarium hebben het dier uit de Waddenzee gehaald en dat op beeld vastgelegd. "De film bestaat uit een combinatie van beelden die door onszelf zijn geschoten en materiaal dat de afgelopen maanden is verzameld door de mensen van Bluedrop. Zij zijn begin dit jaar begonnen en hebben sindsdien alle cruciale momenten rond Morgan vastgelegd, zoals het bezoek van staatssecretaris Bleker aan het Dolfinarium en de rechtszaken."

Ook de Orka Coalitie maakt zijn opwachting in de film. "Dat hebben we bewust gedaan. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar de leden van de Coalitie zijn altijd nauw betrokken geweest bij Morgan. Wij vonden het daarom niet meer dan logisch om de Orka Coalitie op te nemen in de documentaire."

Over de lengte en de distributie, durft Van Plateringen nog weinig te zeggen. "Bluedrop is nog druk bezig met filmen, dus ik heb werkelijk geen idee hoe lang de film wordt. Ook weten we nog niet wat we ermee gaan doen.

Bron: De Stentor