Hij begon op het Dolfinarium in 1991 bij team Park maar stroomde na een half jaar al door als hulpkracht naar de dierenteams, hij deed ervaring op met dolfijnen en zeeleeuwen in Frankrijk en Gran Canaria en uiteindelijk kwam hij, Robbert van Schie, in vaste dienst bij team Vinpotigen op het Dolfinarium.
Wat voor werkzaamheden verricht u binnen het Dolfinarium?
“Ik ben seniortrainer bij team Vinpotigen en hoofd van het Zeeleeuwentheater. Ik werk ook bij alle andere vinpotigen, maar voornamelijk werk ik in het Zeeleeuwentheater. In het ‘theater’ ben ik dan ook verantwoordelijk voor alle trainingen met de dieren en shows.”
Wat was je bijzonderste ervaring tijdens je werk met zeezoogdieren?
“Dat is een behoorlijk moeilijke vraag, maar één van de bijzonderste ervaringen hier was de narcosetraining met de Patagonische zeeleeuwen. Daarbij trainden we de Patagonische zeeleeuwen vrijwillig onder narcose te gaan en daarbij weer op een goede manier wakker werden uit de narcose. We trainden ze daarbij een masker op te doen waardoor het narcosemiddel toegediend zou worden. Daarna hebben we ze laten wennen aan de luchttoevoer die door het masker heen zou komen. Dat alles hebben we uiteindelijk getraind zonder vis, omdat wanneer de dieren onder narcose gaan ze geheel nuchter moeten zijn.
Daarnaast transporten met dieren, zoals die van Stellerzeeleeuwen Mirai en Ashita vanuit Oceanpark in Hong Kong vorig jaar december. En mijn stage bij het Alaska Sealife Center en Vancouver Aquarium in 2001, daar heb ik ze toen ook in het wild kunnen zien, iets wat echt heel bijzonder was. Dat zijn wel de drie meest bijzondere ervaringen die ik heb gehad met zeezoogdieren.”
Wat vind je het leukst aan je werk?
“Het trainen van dieren, dat is echt mijn passie. Door die training kun je op een bepaalde manier toch communiceren met je dieren en daardoor kun je dingen bereiken met je dieren.”
Heb je de wens om een nieuwe show op te zetten in het Zeeleeuwentheater?
“Een nieuwe show opzetten is altijd leuk natuurlijk, maar omdat we nu vier nieuwe dieren in het Zeeleeuwentheater hebben zou het nog zoveel meer werk zijn omdat dan zowel de dieren als de trainers in een nieuwe situatie zitten en dat zou voor beide te verwarrend kunnen zijn.
Maar in toekomst zouden we wel graag een nieuwe show willen opzetten. We hebben daar al wel ideeën voor en ook al wel wat shows op de plank liggen, maar het is niet duidelijk of die shows het in de toekomst gaan worden. We willen in ieder geval wel graag iets vernieuwends opzetten, iets wat in Europa verder nog niet te zien is.”
In het zeeleeuwentheater verblijven momenteel alleen mannelijke dieren, waarom is dit besloten?
“Omdat ze rustiger zijn in omgang en imposanter dan de vrouwtjes. Verder hebben we voorlopig genoeg Californische zeeleeuwen en je moet natuurlijk rekening houden met de ruimte die je beschikbaar hebt.”
Wat zijn de toekomstideeën als het gaat om het houden van vinpotigen binnen het Dolfinarium?
“Vooral het vernieuwen van shows, het is niet duidelijk of we in de nabije toekomst andere soorten er bij krijgen. Daarnaast zijn er wel ideeën voor de verbetering of vervanging van verblijven voor de vinpotigen.”
Hoe ziet het Dolfinarium er over tien jaar uit als het aan jou ligt?
“Als het aan mij ligt hebben we over tien jaar vernieuwde, nog grotere verblijven, waarbij je de dieren onderwater kunt zien. In die verblijven zou ik graag natuurlijke aspecten willen zien en verrijkingsobjecten voor zowel boven- als onderwater. Persoonlijk zou ik willen dat we nog meer die educatie en conservatie kant op gaan. En een jonge walrus zou natuurlijk heel erg welkom zijn!
Verder ben ik studboekhouder van de Stellerzeeleeuwen, dat stamboek hebben we opgezet voor parken die Stellerzeeleeuwen houden en daar aan willen deelnemen. De populatie gaat zowel in het wild als onder menselijke zorg achteruit, ondanks dat onze fokresultaten goed zijn, dus voortplanting van de soort is erg gewenst.”